Dombi László

Születési év: 1958
Foglalkozás: kőműves
Lakhely: Szeged
Gyűjtési terület: magyar és külföldi gyufacímkék a világ minden részéből
Interjúkészítés ideje: 2009. december 22.

Dombi László

Mióta foglalkozol gyufacímkék gyűjtésével?

Még iskolás gyerekként, az 1960-as évek közepétől kezdtem el gyűjteni a gyufacímkéket.

 

Mi volt az indíttatás, kinek/minek hatására kezdtél ezzel a gyűjtési területtel foglalkozni?

1964-1965 körül találkoztam először gyufásdobozzal. Éppen esett az eső, és az utcán találtam egy címkéjével lefelé fordított gyufaskatyuját. Felvettem, a címke pedig leázott róla. Nagyon megtetszett, és ezután több gyufásdobozról is leáztattam a címkéket. Ezeket a leáztatott címkéket elvittem magammal az iskolába, az órán is ezeket nézegettem. A tanító észrevette, elvette a gyufacímkéket, és bedobta a kályhába. Ez engem nagyon dühített, de nem estem kétségbe, és újra elkezdtem a gyufacímkéket leáztatni a gyufásdobozokról. Később egyik osztálytársamnál, aki bélyegeket gyűjtött - láttam olyan gyufacímkéket, amelyek még nem voltak felragasztva gyufásdobozokra. Nekem is voltak bélyegeim, és ezeket elcseréltem a gyufacímkékre. Így szaporodott azután a gyűjteményem, és alakult ki a gyűjtési szenvedélyem.

 

Hogyan viszonyult a környezeted (feleség, gyerekek, rokonok, barátok, munkatársak) ehhez a hobbihoz?

Szüleim nagyon örültek, mert ezzel én lefoglaltam magam. Felnőttként, családos emberként pedig már a feleségem is támogatta ezt a hobbimat. Feleségem egyben a segítőtársam is a gyűjtésben, ketten nagyon sokat foglalkozunk a gyűjtemény rendezésével.

 

A gyufához, mint használati tárgyhoz sok gyűjtési ág kapcsolódik. Mi a gyűjtési területed a gyufa témában? (gondolok itt a következő kategóriákra: gyufacímke, gyufásdoboz, földrajzi terület, motívumok, gyártási időszak, stb. ...)

Én csak a gyufacímkéket gyűjtöm (doboz címke, csomagcímke), magyart, és más országok gyufacímkéit egyaránt. Kedvenceim pl. külföldi un. fényképes gyufacímkék
A gyufásdobozra nyomott un. kartoncímkéket nem gyűjtöm. Ha ilyenek a birtokomba kerültek, azokat igyekeztem elcserélni a gyűjtőtársakkal gyufacímkékre.

 

Volt-e más gyűjtési terület, amivel az évek során foglalkoztál?

Soha nem volt más ilyen gyűjtési terület, én végig kitartottam a gyufacímkéknél. Persze tetszenek más gyűjtemények is pl. bélyeg, papírpénz, pénzérme, de ezeket nem gyűjtöttem.

 

Ha be szeretnéd mutatni, jellemezni akarnád néhány mondatban gyűjteményed, annak jellemzőit, ezt hogyan tennéd meg?

Rengeteg gyufacímkém van a világ több országából, (pl. holland, jugoszláv, orosz, kínai, japán, indiai stb.). Olyan nyilvántartást nem vezetek, hogy országonként hány fajta gyufacímkém van. Katalógusom csak a magyar gyártású címkékről van, a többi országból való címkék beazonosításában nagy segítséget jelent külföldi internetes oldalakon megtalálható információk.

 

Mekkora, hány darabból áll a gyűjteményed?

A gyűjteményemet bélyeg albumokba rendezve tárolom. A gyűjteményemben gyufacímkék 45 albumot töltenek meg, több mint 22000 fajta gyufacímkével. A csereanyagom pedig több százezer darabból áll.

 

Szeretném, ha elmesélnél a gyűjteményeddel kapcsolatban egy érdekes epizódot, ami emlékezetes maradt?

Egyszer az Interneten vásárolt tőlünk gyufacímkéket egy nagykanizsai gyűjtőtársam. Azután annyira megtetszettek neki a gyufacímkék, hogy még több címkét szeretett volna vásárolni.
Ekkor éppen Gyulára készültünk a feleségemmel nyaralni, pihenni. Az ismerősünk azt mondta, szívesen eljön ő is Gyulára ebben az időszakban. Így Gyulán találkoztunk, és annyira elmélyedtünk a gyufacímkékben, hogy 2 napon keresztül fürdés helyett csak a gyufacímkékkel foglalkoztunk.

 

Amikor fénykorát élte a gyufacímkék gyűjtése, hogyan történt a gyakorlatban a gyűjtés?

A gyűjtők számára klubok szerveződtek, ahol cserenapokon találkoztak egymással a gyűjtők. A gyűjtőklub rendelte meg a gyufagyártól a gyufacímkéket, és ezeket csomagokban lehetett megvásárolni. A gyűjtők azután a cserenapokon tudtak egymás között cserélni gyufacímkéket, amelyekből több példányuk is volt.
Ezen kívül a Gyűjtők Klubja kiadott füzeteket, amelyekben listákat közöltek külföldi gyűjtők címeivel. A külföldi gyűjtőkkel levélben történt a csere, a gyűjtők levélben küldték el gyufacímkéket a külföldi gyűjtőtárs címére, cserébe pedig az adott országból kértek gyufacímkéket.

 

Egy gyűjtő számára a gyűjtés élményén, a gyűjteményével való foglakozáson, rendszerezésen túl, úgy gondolom, fontos lehet a bemutatás lehetősége. A mai internetes világunkban ez már nem jelent különösebb nehézséget. De hogyan történt ez a korábbi években, évtizedekben?

A Ki mit gyűjt klubmozgalom keretében voltak kiállítások szervezve, ahol a gyűjtők be tudták mutatni a gyűjteményüket. Ezek a témák megjelentek azután az alkalomra kiadott gyufacímkéken is. Ezeken a kiállításokon én még nem vettem részt, hiszen ekkor még gyerek voltam.
Néhány évvel ezelőtt a Szegedi Körzeti Stúdió készített velem riportot, ahol bemutattam gyűjteményemet. De jelent meg cikkem már orosz gyűjtőújságban is.

 

Napjainkban a gyufacímkegyűjtés nem számít divatos gyűjtési területnek. Milyen szervezett lehetőségek vannak, akik mégis ennek a hobbinak hódolnak?

Olyan típusú gyűjtőklubról nem tudok, ahol rendszeresen találkoznának gyufacímke gyűjtők egymással. Az Interneten keresztül viszont kapcsolatba lehet kerülni gyűjtőtársakkal, és így aki akarja, tudja gyarapítani, kiegészíteni a gyűjteményét. Kapcsolatba kerültem így például olyan gyűjtőtársakkal is, akik csak egy adott témát gyűjtenek (nem csak gyufacímkéből), és ebben a témában kértek gyufacímkéket (pl. vonat, kakas, szék stb…).

 

Mi a terved a gyűjteményeddel, van-e családodban olyan személy, aki tovább viszi ezt a hobbit?

Jelenleg nincs ilyen személy a családomban. A lányom és a fiam nem érdeklődnek a gyufacímkék iránt. De talán majd az unokáimmal sikerül megkedveltetni, megszerettetni ezt a hobbit.

 

Mit mondanál, mit üzennél azok számára, akik kedvet éreznek a gyufacímkegyűjtés iránt? Miért érdemes ezzel foglalkozni?

Számomra nagy élményt, örömet, kikapcsolódást jelent a gyufacímkével való foglalkozás, a gyűjteményem rendezése, gyarapítása. Megnyugtat, kikapcsolódok segítségével.
Nagyon jó időtöltés, nagy sikerélményt jelent például egy régen vágyott, hiányzó darabnak a megszerzése.
Sokat lehet tanulni is a gyufacímkékből. Vannak például olyan magyar gyufacímke sorozatok, amelyek életvédelmi, munkavédelmi témájúak, és felhívják az emberek figyelmét a veszélyekre, azok elkerülésére.
Mások számára is ajánlom ezt a hobbit, és az Internet segítségével már volt alkalmam többekkel megkedveltetni a gyufacímkéket.

 

Köszönöm a beszélgetést, és további sikeres gyűjtőmunkát kívánok!