Szerző: Fekete Klára
2008. november 18.
Forrás: www.delmagyar.hu

Szeged - 150 éves a gyufagyártás Szegeden – ez olvasható azokon a gyufásdobozokon, amelyekkel a napokban árasztja el a várost a patinás gyár jelenlegi német tulajdonosa, a Europe Match GmbH. A forgalmas vendéglátóhelyekre 27 ezer darab díszdobozt szállítanak, hogy megajándékozzák velük a szegedieket.

A címkén egy 1666-ból származó, a szegedi várat és a Palánkot ábrázoló metszet látható, amely a XIX. században már szerepelt szegedi gyufásdobozon. Hogy mikor, nem tudni pontosan, a cég archívumából nem sikerült kideríteni.

A kerek évforduló alkalmából a jövő héten, november 28-án ünnepséget is rendeznek a Bakay Nándor utcai gyárban. Hangsúlyozzák azonban, hogy nem a gyár, hanem a gyártás 150 éves, hiszen az üzem a fennállása során többször költözött.

Klaus Bruns

A cég egyik tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Klaus Bruns ezt a két hetet egyfolytában Szegeden tölti, és egész Európából várja a Tisza-parti városba a vendégeket. Klaus Bruns 1961 óta dolgozik a gyufaiparban, két gyár vezetője is volt Belgiumban, valamint Németországban, amelyeket azonban a magas költségek miatt bezártak. Az ügyvezető igazgató – aki magát és tulajdonostársait a gyufaipari múlt miatt „tűzembereknek" nevezi – 2006-ban a svédektől vásárolta meg a hajszál híján bezárásra ítélt üzemet. A termelési igazgatótól, Török Györgytől megkérdeztük, ez az ágazat érzi-e a válságot. Azt a választ kaptuk: nem. Általában az figyelhető meg, hogy az emberek a nehezebb helyzetekben több gyufát vásárolnak – mondta.