Török Zoltán kiállítása a Budapesten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Sétáló utcai Könyvtárában volt megtekinthető 2009. november 12-től 2010. január 6-ig.

Török Zoltán 1950-tól gyűjti a gyufacímkéket.

Édesanyjával fiatal korában Budatétényben laktak szerény körülmények között, kb. 100 méterre a gyufagyártól. A gyufagyár a rendszerváltáskor sajnos, megszűnt.

Régebben, amikor még 30-40 fillérbe került egy darab, a címkét le kellett áztatni a dobozról. Ma már azért nem kell, mert modernebb, olcsóbb és takarékosabb a kartonból készült.

A gyűjtés azért lett a szenvedélye, mert megnyugtató kikapcsolódás a címkéket pl. motívum vagy kiadási idő szerint rendezni.

Török Zoltánnak - akinek gyűjteménye ma már milliónyi darabot számlál - a legnagyobb örömöt az jelenti, ha egy olyan gyufásdobozt lát, amely idáig még nem került a kezébe.

Megkérdeztük Török Zoltánt, hogyan kezdődött...

1950-ben voltam 10 éves és azóta gyűjtöttem a gyufacímkéket és gyufásdobozokat. Budatétényben laktunk a templom mellett, amely közel volt Budafokhoz, a gyufagyárhoz. Ebben az időben még két gyufagyár volt: Szegeden és Kecskeméten; de a legnagyobb a Budafoki Gyufagyár volt, amely még exportra is dolgozott.

 Valójában a gyufacímkék külön készültek el egy speciális nyomdában és sok múlott a gyufacímkéket készítő grafikusokon, illetve azon, hogy milyen képeket készítettek akkoriban. Nem kell szégyenkezniük: igazán szépek és tetszetősek a vízimadarak, népviseletek vagy az erdei állatok képeit megjelenítő sorozatok.

Természetesen sok sematikus címke (pl. politikai képet ábrázoló) is volt, és sajnos sok címke kivitele csapnivaló volt. A külföldi szép címkék pl. jugoszláv, japán stb. különösen érdekesek, mert ezekhez a nagy, 1960-as gyűjtési lázban is nehezen lehetett hozzájutni: drágábban kerültek forgalomba.

Érdekesség még, hogy itt, Csepelen is adtak ki gyufacímke sorozatokat, sőt ritka, Csepel WM dobozokat is. Erre külön szeretném felhívni a figyelmet, mert ezek e kis kiállítás becses darabjai.

Remélem kiállításom elnyeri tetszésüket.

Török Zoltán

 

Forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapja

Képek a kiállításról